Šta to radi moje dete? – seksualni razvoj do sedme godine

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ako ste se juče šokirali nekim postupkom Vašeg deteta, proverite danas da li je to možda sasvim normalno.

Od 12 do 20 meseca deca (i dečaci devojčice) svesno počinju da istražuju predeo svojih polnih organa, a dečaci čak mogu otkriti kako da stimulišu erekciju.

 2 god: Javlja se svest o postojanju vlastitih polnih organa. Pokazuje interesovanje za svučene ljude. Postavlja pitanja o majčinim grudima. Ima interesovanje o odnosima majka-dete (pa se i devojčice i dečaci igraju sa lutkama pretvarajući se da su im roditelji). Zadovoljstvo (rasterećenje tenzije) pražnjenjem bešike i debelih creva razvija interesovanje predeo genitalija. Deca u ovom periodu vole kada su golišava, kao i da na razne načine stiču saznanja o stvarima (lizanjem, trljanjem, dodirivanjem i slično). Krajem druge godine počinju prve seksualizovane igre – dečaci i devojčice istražuju tela dece suprotnog pola i igraju igru „mama i tata“.

Ukoliko se izolacija deteta koristi kao kazna, ono može razviti ustaljen obrazac samostimulacije (traženjem rasterećenja u predelu oko genitalija).

3 god: Razvija se polni identitet i svesnost o tome kom polu pripada. Javlja se zainteresovanost za ženske grudi. Postavlja pitanje odakle dolazi beba, ali većina ne razume odgovor da beba raste u majci. Pokušava da ponovo proživi rano detinjstvo sisajući prst i vraćajući se na ranije faze govora. Kasnije tokom treće godine biološki se pojačava osećaj tenzije i težnja za rasterećenjem (sisanjem palca, čačkanjem nosa, žvakanjem kose ili odeće, masturbacijom ili tikovima). Javljaju se prva osećanja ljubomore i zaljubljenosti u starije osobe. Seda u krila i traži druge nežnosti od starijih osoba, zato je veoma bitno da nauče prema kome se na koji način pokazuju nežnosti kako decu neko ne bi zloupotrebio.

4 god: Pokuazuje deci suprotnog pola svoj polni organ; igra „pokaži mi šta imaš“ je normalna u ovom periodu. Počinju više da pokazuje nežnost kroz ljubljenje, maženje i svlačenje. Interesuje se za pupak. Voli da upotrebljava reči na koje odrasli reaguju sa negodovanjem, (važno je znati da deca ružne reči koje izgovaraju ne verovatno uopšte ne razumeju). Interesuje se za tuđa kupatila i gledanje drugih prilikom uriniranja. Postavlja pitanja o telesnim funkcijama i priča sa drugom decom o vršenju nužde ili vrši nuždu pred drugom decom. Kada su pod stresom mogu se vratiti na ranije faze za rasterećenje tenzija te dodirivati svoje genitalije ili masturbirati. Dovoljno su odrasli da ukoliko žele čuju prva objašnjenja o začeću i rađanju, ali prilagođenim rečnikom.

5 god: Opaža seksualne razlike odraslih i dece istog i različitog pola. Moguća je masturbacija ili pokušaj seksualnog odnosa kao i simulacija trudnoće kod devojčica. Začeće, rađanje, smrt i život posle smrti postaju omiljena tema. Sada je najbolje da se postave jasna pravila za načine oslobađanja tenzije i oblika pokazivanja nežnosti bez nabacivanja krivice, sumnje ili straha. Javlja se stid/sram te manje učestvuju u seksualizovanim aktivnostima (poput igre „pokaži mi šta imaš“,  istraživanja privatnih delova tele i sl.). Interesuje se i dalje odakle dolazi beba i zadovoljno je odgovorom „iz stomaka“.

6 god: Postaje centar svog sveta, želi samo da pobeđuje i bude voljen u društvu. Počinje da postavlja mnogobrojna pitanja o seksulanim razlikama polova i funkcijama genitalija, posmatra drugu decu, ali i kritikuje golišavost i masturbaciju. Može se desiti da oblači odelo suprotnog pola. Želi detaljnija saznanja o začeću, porođaju seksualnom odnosu i sličnom (ove teme ne treba izbegavati ali objašnjenja treba prilagoditi uzrastu deteta) i mogu se igrati igara sa temom doktora. Moguće je da dođe do penetracije kroz igru sa vršnjacima, bilo masturbacijom, analnim ili vaginalnim putem, bitno je da ovu želju za prvim seksualnim eksperimentisanjem ne zloupotrebi neko iz okruženja.

7 god: Postaje sramežljivije i ima povećanu potrebu za privatnošću. Razume da ga niko ne sme dodirivati ako mu je to neugodno. Manje se zanima za seksualnost. Zadovoljno je odgovorom da dete nastaje iz dva semena: očevog i majčinog. Povezuje promene u trudnoći sa dolaskom bebe i razume da je stare žene ne mogu imati. Vlada pojmovima poput delova polnog organa i njihovih produkata, ali ne toliko da bi imalo kompletnu sliku.

Napomena:

Odgajatelje često brine kada deca pokažu neku vrstu seksualnog ponašanja, kao što je dodirivanje tuđih intimnih delova tela, zato je važno da znaju da ova ponašanja nisu neobična tokom ranog detinjstva. Većina ovakvih „igara“ je prouzrokovano dečijom znatiželjom i ne treba da ih brinu. Ipak, u većini slučajeva ova tipična seksualna igra i eksperimentisanje se dešava:

          Među decom koja se dobro poznaju i redovno se igraju;

          Između dece koja su istog uzrasta ili sličnih fizičkih karakteristika;

          Spontana je i neplanirana;

          Nije stalna;

          Dobrovoljna je (deca su se složila oko toka ove igre i ni jednom detetu nije neprijatno niti izgleda uznemireno);

          Deca lako prelaze na druge aktivnosti kada im se kaže da sa ovom igrom prekinu i kada im se objasne pravila privatnosti.

Nasuprot tome i odgajatelji i radnici centra za socijalni rad treba pokažu zabrinutost i da pravovremeno reaguju ukoliko dete:

          Pokaže znanje o seksu koje nije primereno uzrastu;

          Ponaša se nasuprot svom uzrastu (na primer dete od 3-4 godine pokušava da poljubi genitalije odraslog lica);

          Imitira seksualni čin (proizvodi zvuke, u igri sa lutkama imitira seksualni odnos i slično);

          Često kompulzivno masturbira u javnosti;

          Koristi pretnje, silu ili prinudu inicirajući seksualizovanu igru (bilo među mlađom decom ili među svojim vršnjacima)

          Igra se seksualizovanih igara („pokaži mi šta imaš“) sa decom drugog uzrasta.

          Kada bilo koje seksualizovano ponašanje kod deteta izaziva jake emotivne reakcije poput besa, straha i sl.

Ako i pored ovih saznanja imate sumnje PRAVA POMOĆ je tu za vas. Na sajtu možete pronaći organizacije i pojedince koji mogu rešiti problem vašeg deteta.

Prepoznajte svoj problem na ponuđenoj listi ili iskoristite pretragu na ovom sajtu ( www.pravapomoc.rs )

Leave a comment